Wanneer alle gasten tevreden naar huis zijn gegaan, is in de keuken en het restaurant het werk nog niet klaar. Alle borden en bestek moeten worden afgewassen en glazen gepoleerd. Alle rommel moet worden opgeruimd. Ook moet je het restaurant en de keuken schoonmaken en sommige gedeeltes desinfecteren. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels zich gaan vermeerderen.

Ieder bedrijf is verplicht om een schoonmaakplan te hebben. Denk hierbij aan: de keuken, het restaurant, maar ook de werkbanken, de apparaten, ramen, wanden en vloeren, koelkasten, vriezers. Vaak wordt dit plan egmaakt door de eigenaar of directie, samen met de chef-kok en de leverancier van de apparatuur. De leverancier weet vaak het beste hoe en hoe vaak je een apparaat moet schoonmaken. Je kunt het schoonmaakplan ook laten maken door een bureau dat hierin is gespecialiseerd.
Met een schoonmaakplan bij de hand kun je eigenlijk niets meer vergeten. Je werkt gewoon het schoonmaakplan af. Als je alles hebt afgetekend dan is de hele keuken schoon.

Hieronder volgen meerdere filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je schoon moet maken in de keuken.

Reinigen en desinfecteren van het werkblad

Muren, ramen en deuren schoonmaken

Afzuigkap schoonmaken

Kleurcodes in de schoonmaak

Bureau de Wit, Waar letten jullie allemaal op tijdens een inspectie bezoek? Werken jullie a.d.h.v. een (standaard) checklists?
– ‘Op basis van de branche norm is er een referentie document waarin alle eisen tav borging voedselveiligheid zijn opgenomen, daarnaast kennis van beoordelaars dmv opleiding/training.
Bijvoorbeeld bij:

• Opslagruimtes
• Ontvangstruimtes
• Bereidingsruimtes
• Afwasruimtes
• Toilet/kleedgelegenheden
• Administratie
• Scholing personeel’

Geven jullie advies op het gebied van schoonmaak/ reinigingsmiddelen en leveranciers daarvan?
– ‘Advies reiniging zeer zeker, advies is algemeen en niet gestuurd naar specifiek product, producent en/of leverancier’.