Inleiding

Hygiëne, je mist het pas als het er niet is. Persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne, schoonmaakplannen en kwaliteitszorg, het zijn zomaar een aantal kreten waarmee je te maken krijgt wanneer je werkt in de voedselindustrie. Maar wat betekenen die?

Wanneer je uit eten gaat, dan mag je er van uitgaan dat het eten van goede kwaliteit is. Het moet smaakvol zijn en hygiënisch bereid. Je mag er al helemaal niet ziek van worden.  Om er voor te zorgen dat voedsel veilig wordt bereid, is in 1995 een wet aangenomen, de ‘Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen’. Volgens deze wet zijn bedrijven in de voedselindustrie en de horeca verplicht om te werken volgens het HACCP systeem. De letters HACCP staan voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit betekend dat je de mogelijke gevaren (Hazard) analyseert (Analysis) die in het voedsel of de grondstoffen aanwezig zijn. Wanneer deze gevaren en risico’s bekend zijn ga je kijken hoe je deze het beste kunt voorkomen en beheersen (Critical Control Points).

We kunnen ziek worden van bedorven of verkeerd bereid voedsel. We lezen het regelmatig in de krant en als bedrijf wil je niet dat gasten ziek worden van de gerechten die door jou bereid of geserveerd zijn. Wanneer je aan de slag gaat in de voedselverwerkende industrie krijg je te maken met de regels van de HACCP. Ieder bedrijf dat te maken heeft met bereiden, verpakken, verwerken, behandelen, vervoeren, opslaan, verhandelen of verkopen, moet zich aan deze regels houden.

Oorsprong HACCP

Het begrip HACCP is ontstaan bij de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA. De NASA is verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. De astronauten namen natuurlijk voedsel mee op hun reis. Dit moest wel veilig voedsel zijn, de astronauten moesten tijdens de reis niet ziek worden. Of het voedsel daadwerkelijk veilig was geweest kon de NASA alleen achteraf controleren. Een aantal knappe koppen hebben toen, in de jaren zestig een systeem bedacht wat de controle vooraf, dus tijdens, de productie, mogelijk maakte. Zo werd duidelijk wat er tijdens de productie mis kon gaan en waar extra op gelet moest worden.

 

Bureau de Wit, wat voor soort bedrijf zijn jullie?
– ‘Bureau de Wit is een zelfstandig bedrijf en onderdeel van de Eurofins groep’.

Waar zitten de verschillen t.o.v. de NVWA?
– ‘Bureau de Wit is een adviserende organisatie NVWA is wetshandhaver’.

Wat doet Bureau de Wit op het gebied van voedselveiligheid? Met name gericht op HACCP.
– ‘Opstellen van HACCP systemen
– Opstellen van Hygienecode systemen
– Advisering van bedrijven in management van voedselveiligheid
– Opleiding en training voedselveiligheid
– Uitvoeren van advies/inspectie bezoeken
– Monstername voor microbiologisch en chemisch onderzoek
– Beschikken over een eigen labaratorium’

Geven jullie advies aan bedrijven/instellingen of stellen jullie ook eisen?
– ‘Wij adviseren op basis van wettelijke (branche) eisen’.

Bureau de Wit voert inspecties uit. Kunnen jullie ons van het begin tot het eind vertellen hoe zo’n inspectie in zijn werk gaat?
– ‘Contract met werkzaamheden
– Uitvoer (aangekondigd/onaangekondigd)
– Beoordelen van:
HACCP systeem (documenten)
HACCP registraties
Hygiëne productieruimte/keuken
Bouwkundige staat van ruimte/keuken
Beoordelen omgang voedingsmiddelen gedurende ontvangst, opslag,
bereiden, verpakken, presenteren etc.’.