Afval heb je in vele soorten en maten. Je hebt grofvuil, huisvuil en chemisch afval. Ook materialen als glas, oud papier en agf-afval (aardappelen-, groente- en fruitafval) behoren tot afval. Niet alles wat je weggooit wordt verbrand. Veel producten worden hergebruikt, ofwel gerecycled. Denk maar aan lege flessen, oud papier en metaal van bijvoorbeeld auto’s. Het afval waar je echt niets meer mee kunt, wordt verbrand. De warmte die hierbij vrijkomt, zet men om in energie. Hierdoor heeft zelfs het verbrande afval nog een functie. Ook bij afvalverwijdering moet je werken volgens de regels van de hygiënecode.

Tegenwoordig is het heel normaal om afval te scheiden. het is een kleine moeite en veel beter voor het milieu. In de horeca is afvalscheiding van belang. Je hebt dan wel aparte bakken nodig, waar je de verschillende soorten afval kunt indoen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Een glasbak;
  • Een gft-bak of agf-bak;
  • een bak voor oud papier;
  • een box voor chemisch afval;
  • een grote afvalcontainer voor restafval zoals plastic.

AGF-AFVAL

Bijna de helft van het afval in de horeca bestaat uit AGF-afval.
A Aardappelen      schillen
G Groente              schillen
F Fruit                    klokhuizen, resten van fruit

Papier en karton

In de horeca gebruiken we veel papier en karton. Denk maar aan al die lege dozen. Een klein bedrijf heeft al snel duizend kilo per jaar! Het is belangrijk dat je oud papier niet in de afvalbak gooit, maar gescheiden houdt. Dit papier kan men apart inzamelen en recyclen.

Uitzondering:

  • ordners, omdat zij ijzer bevatten;
  • kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank, omdat deze een plastic laagje aan de binnenkant hebben;
  • behang en wc- en keukenrolpapier (let op: de binnenrollen kunnen er wel bij).

Glas

Ook glas kun je recyclen. Als er statiegeld op flessen en potten zit, stuur je ze retour naar de groothandel. Deze sturen het glaswerk op hun beurt weer door naar de fabriek. Daar maken ze het glaswerk schoon. Daarna vullen ze de flessen en potten opnieuw. Als er geen statiegeld op het glaswerk zit, kun je het glas in de glascontainer gooien.

Wanneer je glas in de glascontainer gooit, dan kan het hergebruikt worden. Wist je dat de Nederlander gemiddeld dertig kilo glas per jaar in de glascontainer gooit? en dat 78% hiervan wordt gerecycled?

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval mag je niet in de vuilcontainer weggooien. Dit afval bevat namelijk gevaarlijke bestanddelen die niet in het milieu terecht mogen komen. Je kunt hierbij denken aan:

  • lege batterijen
  • verf
  • medicijnen
  • spaarlampen
  • schoonmaakmiddelen als oven- of grillreiniger

Klein chemisch afval kun je inleveren bij de chemokar of bij een speciaal depot. Dit noem je ook wel een milieustraat of recyclingperron.

Verwijderen van bedrijfsafval en gebruikte frituurvetten

In de keuken heb je te maken met allerlei soorten afval. Huishoudelijk afval, glas, oud papier en agf-afval, bijvoorbeeld. Als kok moet je weten hoe je al deze soorten afval op een goede manier verwijdert uit de keuken. Vaak spreekt het voor zich: glas zonder statiegeld in de glasbak; plastic verpakkingsmateriaal in de afvalcontainer; en reclamedrukwerk in de papierbak.
Op het werk moeten de afvalbakken op diverse plaatsen in de keuken staan. Het liefst op plaatsen waar jij het meeste afval maakt. Zodra een afvalbak vol is, moet je deze legen. Ook als de keuken dichtgaat, of aan het einde van een dienst, moet je al het afval uit de keuken verwijderen.