Ontvangen van de bestelling

Een horecabedrijf plaats regelmatig bestellingen van goederen.Op het moment dat de leverancier een bestelling aflevert, moet je een aantal handelingen nauwkeurig uitvoeren. Zo dien je de pakbon te controleren aan de hand van de bestellijst. Daarna controleer je of de levering overeenkomt met wat op de pakbon staat. Tenslotte controleer je de geleverde artikelen aan de hand van de hygiënecode.

 

In het volgende filmpje is te zien hoe het ontvangst van goederen in zijn werk gaat:

Controle producten

Met het vergelijken van de pakbon met zowel de bestellijst als het aantal geleverde producten, ben je er nog niet. Je moet ook de geleverde producten en ingrediënten zelf volgens de regels van HACCP controleren. Overigens doe je dat meestal wel tegelijk met het controleren van de aantallen.

De geleverde producten dien je te controleren op:

  • Breuk
    Tijdens het vervoer kunnen artikelen beschadigd raken of zelfs breken. Het spreekt voor zich dat bij breuk een product niet meer bruikbaar is en retour gaat. In de meeste gevallen zal dat ook gelden voor beschadigde producten.Als de chauffeur weg is op het moment dat je merkt dat er sprake is van breuk, vul je de controlelijst in, inclusief de genomen actie en gemaakte afspraken.
  • Datum
    Hoe lang het product houdbaar is, moet op de verpakking zijn aangegeven. Zolang de verpakking niet is geopend en op de juiste manier is bewaard, mag het product bewaard en verwerkt worden tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er twee mogelijkheden:
    TGT (te gebruiken tot)
    Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, kip en voorgesneden groenten, staat: ‘te gebruiken tot…’. Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. ‘Te gebruiken tot’ betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. Overschrijding van de TGT datum is wettelijk strafbaar.
    THT (ten minste houdbaar tot)
    Op minder bederfelijke producten, zoals groente in blik, rijst en meel, staat ‘ten minste houdbaar tot’: de zogenaamde THT-datum. Deze geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt alleen als de verpakking niet open is geweest. ‘Ten minste houdbaar tot’ wil zeggen dat de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan. Het product zal dan niet zo lekker meer smaken, maar je zult er normaal gesproken niet ziek van worden. Uiteraard ligt dit anders als het gaat om een meer bederfelijk product met een THT-datum, zoals melk of eieren. In een aantal gevallen zijn deze twee aanduidingen niet verplicht. Dit geldt onder andere voor: Verse, onbewerkte groente, fruit, aardappelen en wijn.

  • Verpakking
    Verpakkingen mogen bij beschadigingen hun beschermende functie niet verliezen. Als dat wel het geval is, moet je het product met de beschadigde verpakking terugsturen. Zo mag je een zak rijst die kapot is, nooit accepteren. De inhoud is direct aan de omgeving blootgesteld geweest en je kunt niet nagaan waarmee het product eventueel in contact is geweest. Een bijzondere situatie geldt voor gedeukte blikken. Deze moet je altijd terugsturen. Omdat de beschermende kunststoflaag aan de binnenkant van het blik beschadigd kan zijn, bestaat de kans dat zuren in het product met het metaal van het blik gaan reageren. Er ontstaat dan een gas, waardoor het blik bol gaat staan. De inhoud is niet meer voor consumptie geschikt. 

 

 

  • Etikettering
    De verpakking van voorverpakte producten moet goed geëtiketteerd zijn. Op het etiket moet minimaal staan aangegeven:
    – de naam van het product
    – ingrediënten
    – de hoeveelheid van een ingrediënt
    – de netto hoeveelheid
    – een aanwijzing omtrent het bewaren en het gebruik
    – de TGT/THT datum
    – gegevens over de producten, verpakker of verkoper
    – de plaats van oorsprong of herkomst
    – de productiepartij
    – indien van toepassing het alcoolgehalte
    – een vermelding over het eventueel gebruikte verpakkingsgas 
  • Temperatuur
    Wanneer je producten van de leverancier ontvangt moet je volgens de HACCP regels de temperatuur van de geleverde producten controleren. Dit doe je om de kritische punten zoveel mogelijk in kaart te brengen. Het temperaturen van de binnengekomen goederen doe je steekproefsgewijs. De ‘risicogroepen’ moeten wel goed gecontroleerd worden. Vers vlees, verse vis en gevogelte behoren tot de risicogroep.Het meten van de temperatuur kan op verschillende manieren. Je kunt met een elektronische thermometer met een voeler de temperatuur van bijvoorbeeld onverpakt vlees of onverpakte vis opmeten. Je steekt de voeler in het product en wacht net zo lang tot de temperatuur niet meer verspringt. Dit duurt vaak een paar seconden. Je moet de voeler wel elke keer desinfecteren met alcohol of met speciale reinigingsdoekjes. Hoe dit precies in zijn werk gaat wordt in het filmpje hiernaast uitgelegd.  

  • Gewicht
    Uiteraard hoef je het gewicht van voorverpakte producten niet na te wegen. Wanneer echter relatief dure, verse producten zoals kreeft of tarbotfilet geleverd worden, is het normaal dat je deze naweegt. Als de chauffeur nog aanwezig is op het moment dat je het gewichtsverschil constateert, kun je het product meteen mee retour geven. Op de pakbon moet je dit noteren. Als de chauffeur al vertrokken is, moet je een notitie maken op de controlelijst en de leidinggevende inlichten. Die zal, afhankelijk van de afwijking in het gewicht, beslissen of er contact met de leverancier opgenomen wordt.
  • Kwaliteit
    Bij het controleren van de bestelling moet je ook kijken of de geleverde artikelen aan de gewenste kwaliteit voldoen. Uiteraard kan de norm hiervoor per bedrijf verschillen. Zo zal een studenten eetcafé eerder met diepvries mosselen werken dan een luxe visrestaurant. Vandaar dat alleen een ervaren werknemer de voor het bedrijf acceptabele kwaliteit kan inschatten. Voor het beoordelen van de kwaliteit ven de versheid van de producten is dan ook flink wat warenkennis nodig.Bij het controleren van de kwaliteit let je op:
    – Verontreiniging
    – Kleur
    – Geur
    – Smaak
    – Ongedierte

Download (hier de controlelijst) over goeden in ontvangst nemen