Persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk voor iedereen die in de horeca of de voedselverwerkende industrie werkt. Iemand die het niet zo nauw neemt met zijn persoonlijke hygiëne, zal zeker moeite hebben met alle andere hygiënische voorzorgsmaatregelen in het horecabedrijf.

Het begint bij een goede basisverzorging: handen wassen, je haar goed verzorgen en netjes geschoren zijn. Als gastheer of gastvrouw ben je het visitekaartje van het bedrijf. Ook je kleding moet dus schoon en netjes zijn.

Het dragen van de juiste kleding is ook belangrijk voor de veiligheid. Een koksbuis moet jou als kok beschermen tegen spatten van bijvoorbeeld hete boter. De schoenen moeten voorzien zijn van een stalen neus. Als er iets op je tenen valt, biedt deze stalen neus bescherming.

Verzorging van de huid

Een representatief verzorgd uiterlijk begint met een schone huid. Je huid moet schoon zijn en fris ruiken. Om je huid goed te verzorgen moet je één maal per dag douchen. Je reinigt je huid met zeep of een douchegel. Die maken de huid schoon, verwijderen het vet en halen onaangename geuren weg. Wanneer je snel transpireert, moet je na het douchen deodorant gebruiken. Parfum en aftershave mag je gebruiken, maar doe het niet overdadig. Een te sterke geur is niet aan te bevelen als je voedsel bereidt of serveert.

Verzorging van de handen

Zowel in de keuken als in het restaurant kom je met eten in aanraking. Daarom is een goede verzorging van je handen zeer belangrijk. Anders is de kans groot dat je bacteriën overbrengt op het voedsel.

Handen wassen

Je moet tijdens het werk regelmatig je handen wassen. Er zijn voor de keuken en de bediening zelfs speciale regels voor gemaakt. In het volgende instructiefilmpje zie je hoe je handen moet wassen.

 

Verzorging van het haar

Ieder bedrijf heeft regels over de haardracht. Als gastheer of gastvrouw heb je in een sterrenrestaurant met andere regels te maken dan in een eetcafé. Het is belangrijk dat je haar goed verzorgd is. Een van de eerste zaken die opvalt bij de gast is je kapsel. Een verzorgd kapsel is regelmatig gewassen en in model.

 

  

Tips voor de kok:

  • Zorg ervoor dat je haar kort geknipt is. Wanneer je lang haar hebt, draag het dan in een staart, een vlecht, een knoet of steek het op.

Tip voor de gastheer/gastvrouw:

  • Het is belangrijk dat je haar er netjes en verzorgd uitziet. Als je haar er niet verzorgd uitziet, valt dit de gasten direct op.

Verzorging van de mond

Mondverzorging is erg belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag je tanden en spoel daarna met mondwater. Ga ter controle twee keer per jaar naar de tandarts.

Tip voor de kok:

  • In je mond komen veel bacteriën voor. Een kok moet veel proeven van alle gerechten. Doe dit altijd met een schone lepel en een schoteltje. Zo voorkom je dat de bacteriën uit je mond in het eten komen.

Tips voor de gastheer/gastvrouw:

  • Heb je een slechte adem, gebruik dan een mondspray.
  • Heb je gerookt, poets dan vervolgens altijd je tanden. Realiseer je wel dat de geur van rook ook in je kleding gaat zitten.

Verzorging van de voeten

De verzorging van je voeten is niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk. In de horeca doe je veel staand werk. Je staat dus langdurig op je benen. Dit geldt zowel voor de kok als voor de gastheer of gastvrouw. Als jij jouw voeten niet goed verzorgt kan dit leiden tot klachten als vermoeidheid en last van je rug. Trek elke dag schone sokken aan en draag schoenen die niet knellen.

Tips voor de kok:

  • Draag schoenen of klompen die voorzien zijn van een beschermend neusgedeelte, bijvoorbeeld een stalen neus. Deze beschermt je voeten tegen zware voorwerpen die kunnen vallen.
  • Gebruik deze schoenen of klompen alleen in de keuken en niet daarbuiten. Als er buiten de keuken troep ligt, komt dit onder je schoenen terecht en neem je het mee de keuken in.
  • Draag schoenen of klompen met een antislipzool. Dit voorkomt uitglijden op de soms gladde keukenvloer.

Tips voor de gastheer/gastvrouw:

  • Draag schoenen waarop je veel en lange tijd kunt lopen.
  • Zorg ervoor dat je schoenen gepoetst zijn.

Snijwondjes verzorgen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een snijwond oploopt tijdens het bereiden van voedsel. Wat je in zo’n geval moet doen wordt uitgelegd in het volgende filmpje: